Skip to Content

Lanoye, Aspe en Blancquaert fotokopiëren zichzelf

Ongewone sensibiliseringsfilmpjes nav nieuwe fotokopiewet

Toonaangevende auteurs met bekende gezichten verschijnen in filmpjes en op foto’s op diverse nieuwswebsites op een wel erg ongewone manier. Zij kopiëren zichzelf om lezers te sensibiliseren om hun werk niet zomaar te fotokopiëren. Dit naar aanleiding van een nieuwe wet die de kopieervergoeding regelt. De sensibiliseringsactie* www.voorwathoortwat.be start deze week.

In ons land worden jaarlijks meer dan 1 miljard pagina’s gefotokopieerd uit auteursrechterlijk beschermde werken. Voor die fotokopieën hebben auteurs en uitgevers recht op een wettelijke vergoeding, maar dat is vandaag nog onvoldoende bekend bij gebruikers. Bovendien veranderde de wetgeving dit jaar ingrijpend.

Auteurs en uitgevers lanceren daarom samen de sensibiliseringsactie www.voorwathoortwat.be. Hiermee roepen ze op tot een correcte toepassing van de nieuwe fotokopiewet en sensibiliseren ze tegelijk over het belang van de fotokopievergoeding voor henzelf. Die vergoeding is namelijk een belangrijke aanvullende bron van inkomsten voor auteurs en uitgevers.

Bekende auteurs lenen gezicht 
Schrijvers Tom Lanoye, Pieter Aspe en Walter van den Broeck, fotografe Lieve Blancquaert en illustratrice Thaïs Vanderheyden zijn de bekende gezichten van dit initiatief dat het fotokopiëren erg letterlijk in beeld brengt. Bekijk hun originele filmpjes en foto’s hier

 

*De sensbiliseringsactie www.voorwathoortwat.be is een gezamenlijk initiatief van auteurs en uitgevers, vertegenwoordigd door volgende beheersvennootschappen:

  • auteursorganisaties: Assucopie, deAuteurs, SABAM, SACD, SAJ/JAM, SCAM, SOFAM en VEWA
  • uitgeversorganisaties: Copiebel, Copiepresse, License2Publish, Librius, ReproPP, Repropress en Semu
Contacteer ons
Stefanie Vandervorst UPR Corporate
Stefanie Vandervorst UPR Corporate
Over Voor wat hoort wat